Subscribe:

joi, 15 august 2013

Yucca

Yucca - mereu verde


Probabil una dintre cele mai indragite plante de apartament este Yucca. Este o planta destul de usor de intretinut, insa foarte sensibila daca nu i se asigura cele strict necesare… eu stiu, am reusit sa omor doua pana m-am documentat mai atent despre nevoile acestei plante.


Originara din America Centrala (Mexic si Guatemala), Yucca este una din acele plante care au nevoie de foarte multa lumina. Aceasta era folosita de populatia Maya ca medicament si hrana. Indienii o considera cel mai frumos arbust al pustiurilor, o idolatrizeaza de veacuri si chiar i-au dat numele de "arbore al vietii" datorita efectelor sale miraculoase. Iti poti da seama destul de usor de ce are nevoie aceasta planta daca iei in considerare originile sale. Yucca va supravietui si in camere mai intunecate, insa va necesita foarte multa atentie pentru a suplini lipsa luminii.Yucca - mereu verde



Yucca poate avea un trunchi bine reprezentat sau sa posede numai o rozeta de frunze la nivelul suprafetei pamantului din ghiveci. Frunzele sunt dispuse sub forma de manunchiuri, ca la palmieri, iar tulpina este lemnoasa, acoperita de urmele frunzelor cazute. In locurile natale, planta ajunge pana la 12 m inaltime, iar diametrul manunchiurilor de frunze este intre 50 si 100 cm. In ghiveci insa dimensiunile sale sunt ceva mai modeste.

Cele mai multe plante tropicale nu se impaca prea bine cu schimbarile de temperatura, insa nu este si cazul yucca. Aceasta poate rezista in apartament la temperaturi intre 0 si 35 de grade. Udarea plantei insa se va face potrivit luminii si temperaturii la care este expusa planta. Astfel iarna se va uda mai rar decat vara.

Yucca - mereu verde

Daca planta se afla intr-o zona in care ajunge foarte putina lumina, si daca o uzi prea des exista riscul ca aceasta sa putrezeasca. In momentul in care uzi planta, nu o lasa sa stea in apa care se acumuleaza in farfuriuta ei. Este destul de usor sa-ti dai seama cand primeste prea multa apa - frunzele se vor lasa, mai ales cele care sunt foarte aproape de sol. De asemenea, in cazul in care nu o uzi o perioada foarte indelungata de timp, yucca va incepe sa se ofileasca si frunzele acesteia vor capata o culoare galbuie. In principal, este recomandat sa fie udata o data pe saptamana vara, si de doua ori pe luna iarna. Insa depinde si cum a fost obisnuita.

Daca aceste plante au parte de foarte multa lumina ele vor creste drepte si in acest fel vasele in care sunt plantate nu vor fi capabile sa suporte greutatea lor. In momentul in care te-ai hotarat sa iti cumperi o yucca, incearca sa cauti una care este foarte bine inradacinata si tine minte sa nu o uzi foarte mult si nici extrem de des.

Un comentariu: