Subscribe:

duminică, 8 august 2010

Begonia





BegoniaIn functie de partea decorativa, aceste plante se impart in doua mari categorii : begonia de frunze si begonia de flori, iar in functie de forma radacinilor ele se pot categorisii in plante cu radacini rizomatoase(cu rizomi), cu radacini tuberculate(cu tuberculi) sau cu radacini fasciculate (fibroase).

Begonia de frunze

sunt begonii cu vegetatie si inflorire(unele specii) pe durata intregului an.

Multitudinea de specii a acestei plante (cca 1000) este caracterizata printr-un specific comun – frunze carnoase pozitionate asimetric pe tulpina, forma si coloritul spectaculos al acestor frunze prezentandu-se intr-o varietatea foarte mare de forme si culori :

- ondulate acoperite cu perisori de culoare verde inchis, cu nervuri mari, maro, purpurii in forma de cruce ;
- palmate, verde lucios ;
- rotunde cu o spirala pe ele, colorata mai deschis–albicios ;
- ovale , mari lucioase verzi–aramii pe fata frunzei si rosietice pe dosul acesteia, cu marginea lobata si ondulata ;
- in forma de plaman cu o culoare verde-rosiatic ;
- peltate, lung petiolate, gofrate, cu varful ascutit, margine ondulata si cu mici dinti ;
- mici in forma frunzei de feriga sau a frunzei de artar.

Florile acestor plante sunt colorate in functie de specie in alb, roz, corai sau rosu, asezate in ciorchini sunt nesemificative ca valoare decorativa.

Vara, Begonia necesita amplasare intr-un spatiu luminos, ferita de razele soarelui (pentru ca le arde frunzele) si de curentii de aer, in medii cu temperatura ridicara 20-25 gr.C. si cu umiditatea atmosferica deasemenea ridicata( 85% ).

Este recomandata o udare moderata (la 2-3 zile) numai pe marginea ghiveciului, fara a se stropi frunzele cu apa (pamantul trebuie sa fie umed, nu imbibat, pentru ca nu suporta apa in exces, planta moare).

Substratul trebuie se fertilizat saptamanal in perioada de vegetatie maxima (martie – octombrie), iar pentru a asigura permanent umiditatea atmosferica de care are nevoie planta , zilnic, trebuie sa se pulverizeze apa pe frunze.

Iarna, planta intra in semirepaus, o parte din frunze uscandu-se. Begoniaprefera o temperatura la locurile de amplasare in jur de 15 grade C.Begonia se uda rar si cu putina apa in perioada de iarna.

Begonia prefera o orientare spre est, desi se poate adapta si la alte pozitionari. Primavara necesita tunderea tulpinilor pentru a avea un aspect compact , schimbarea la 2 ani a substratului si atunci cand este cazul transplantarea intr-un ghiveci mai mare cu un substratul dintr-un un amestec alcatuit din pamant de frunze, pamant de telina, mranita si nisip.

Anual la sfarsitul lunii februarie, inceputul lui martie, pentru a reda vigoarea si forma regulata, Begonia se aranjeaza prin taierea unor parti din ramuri.

Begonia se inmulteste primavara sau la inceput de toamna prin butasi de frunza sau prin frunze cu codite cat mai lungi puse direct in apa pana apar radacini si frunzulite, apoi se planteaza. Begonia se mai poate inmultii, atunci cand apar pui de noi plantute (la unele specii) prin separarea acestora si plantarea lor separat.


Begonia de flori

sunt begonii cu bulbi, recunoscute pentru frumusetea florilor delicate care seamana foarte bine cu trandafiri miniaturali.

Begonia de flori necesita amplasare in conditii similare cu begoniile de frunze, dar preferand orientarea spre nord.

Iarna, begonia de flori se uda mai rar, deoarece planta intra in semi-repaus, sau se scot tuberculi din pamant si se pastreaza peste iarna intr-o cutie cu pamant si nisip la temperatura de cca. 10 grade C. In februarie – martie tuberculi se scot, se curata de radacinile uscate si se planteaza in ghivece.

La aparitia lastarilor se aseaza ghivecele la fereastra si se uda gradat din ce in ce mai mult odata cu cresterea frunzelor.

Begonia de flori se inmulteste prin bulbi, sau bucati de bulbi care sa aiba cel putin un mugure (acestia se planteaza cu partea concava in sus) sau prin lastari pusi in apa pana da radacina si frunzulite, cand se vor planta.

begonia tuberosa Begonia begonia sunderlandii
Begonia semperflorens Begonia Illumination Orange Begonia

7 comentarii:

  1. Foarte frumoase unde se gasesc seminte de begoni.

    RăspundețiȘtergere
  2. LA ORICE MAGAZIN CUM AR FI BAUMAX BRICOSTOR DE OBICEI PRIMAVARA GASESTI BULBI DE BEGONIE

    RăspundețiȘtergere
  3. Begonia cu flori rosii, pe care am cumparat-o este cuprinsa de mucegai. Am indepartat partile afectate dar nu-si revine. Ce pot face ca sa o salvez?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam tarziu pentru raspuns acum, dar poate o sa ajute pe altcineva. Eu am stropit begoniile cu solutie de oxid de cupru. Daca fac mucegai sau un fel de pudra alba inseamna ca au prea multa apa. Udati mai putin, sa nu balteasca apa. Se zice ca nu le place sa aiba "picioare ude"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai inteleg nimic o data se spune ca planta se uda pe marginea ghivecjului pt a nu i se uda frunzele iar citeva rinduri mai jos spune ca se pulverizeaza apa pe frunje,Pina la urma frunzele plantei se uda sau nu ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mai inteleg nimic o data se spune ca planta se uda pe marginea ghivecjului pt a nu i se uda frunzele iar citeva rinduri mai jos spune ca se pulverizeaza apa pe frunje,Pina la urma frunzele plantei se uda sau nu ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci când udaţi floarea, se pune apă doar pe marginea ghiveciului, dar în fiecare dimineaţă trebuie pulverizată puţină apă doar pe frunze. Sper că v-am ajutat.

      Ștergere