Subscribe:

duminică, 8 august 2010

Fuchsia sau cercelusul







Fuchsia sau cercelusul

Fuchisia HybridaFuchsia hybrida este un arbust ornamental cu flori variat colorate, care atarna ca niste cercei pe lastari flexibili. Florile curgatoare si catifelate, sunt in general violet sau rosii, insa exista specii ale caror flori sunt albe, roz sau lila. Este una dintre cele mai indragite plante de apartament, atat datorita aspectului ei placut, cat si al mirosului discret pe care il degaja. Originara din America de Sud, fuchsia si-a luat denumirea dupa botanistul german Leonard Fuchs, care a trait in secolul al XVI-lea.

Planta este sensibila si necesita o ingrijire atenta, avand nevoie de multa lumina, apa si conditii speciale de temperatura. Se inmulteste usor, pe toata perioada anului, prin butasi de varfuri, cu 2-3 noduri si lungimi de 6 -10 cm, care se pun in apa pana apar radacinile sau se inradacineaza adanc, pana la primele frunze, in pamant nisipos. Este de preferat ca butasii sa fie confectionati vara, afara in nisip sau primavara in sere. Prezinta o inradacinare usoara. Se cultiva in locuri umbroase, iar toamna, inaintea inghetului, butasii se scot din pamant si se planteaza in ghivece. Primavara se scoate afara si se taie scurt.

Inmultirea se mai face si prin seminte, operatiune ce trebuie efectuata in lunile martie-aprilie; prin acoperirea semintelor cu un strat subtire de compost umed, intr-un ghiveci asezat la umbra, la o temperatura de 16C; semintele inmuguresc in 21-28 de zile. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate din loc, ele se planteaza separat in ghivece.

Caldura si umiditatea ii sunt daunatoare, in general, preferand o temperatura de 15-21 C in timpul zilei si cu 10 C mai putin pe timpul noptii. Iarna se uda moderat, vara udarea trebuie sa fie, insa, abundenta. Este necesara o fertilizare periodica, de 2 ori/luna cu substante nutritive bogate in potasiu.

Cele mai frecvente specii de Fuchsia sunt: Fuchsia coccinea, Fuchsia alpestris, Fuchsia bracelinae, Fuchsia brevilobis, Fuchsia campos-portoi, Fuchsia glazioviana, Fuchsia cardinal etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu