Subscribe:

duminică, 8 august 2010

Ingrijirea violetelor de Parma(Saintpaulia sau Violetele Africane)


Violetele de Parma (Saintpaulia sau Violetele Africane) sunt plante de apartament delicate si foarte indragite, deorece pot inflori pe tot parcursul anului. Pentru aceasta, insa, trebuie sa le acordati atentie si rabdare. Contrar opiniei general impartasite ca sunt plante pretentioase, violetele pot fi crescute foarte usor. Trebuie numai sa le cunosteti. In primul rand retineti ca sunt mari iubitoare de lumina, insa nu trebuie expuse direct in bataia soarelui. Daca se intampla sa nu infloreasca, cel mai adesea este din cauza ca nu au suficienta lumina. In acest caz mutati-le in apropierea unei surse cu lumina artificiala: o lampa, o veioza sau intr-o camera cu lumina indirecta. Un al doilea aspect de retinut: violetele trebuie udate periodic, cu apa necalcaroasa (apa de ploaie, apa fiarta si racita), care trebuie sa aiba o temperatura constanta. Nu udati planta in partea de sus a ghiveciului, ci numai in cea de jos, in acest fel ea isi va lua cantitatea de apa necesara. Nu stropiti frunzele pentru ca sunt foarte sensibile si vor putrezi, iar planta se va pierde. Verificati nivelul apei o data la 2-3 saptamani.

Majoritatea celor care detin violete sustin ca este foarte important sa folositi feritilizatori pentru a ajuta planta sa infloreasca. Acest lucru nu este insa absolut necesar. Mult mai important este sa le oferiti conditii optime de temperatura, umiditate si lumina. Ingrasamantul de flori (solutie) nu le face bine, pentru ca le arde si nu se mai dezvolta normal (fac flori mai rar iar frunzele cresc mici si chircite), iar in ceea ce priveste ingrasamantul se poate pune putin la radacina, dar nu exagerat de mult.

Violetele nu agreeaza temperaturile extreme. Temperatura poate varia de la 17 gr.C pana la 24 gr.C, aceasta fiind temperatura optima de crestere si tolerata a plantei, cu o umiditate de 80%. Incercati sa evitati fluctuatiile de umiditate.

Pentru o inflorire reusita, violeta de Parma trebuie tunsa. Daca vor fi prea multe frunze, mijlocul plantei nu va avea aer suficient si nu vor aparea boboci.

Inmultirea se poate realiza atat pe cale vegetativa, prin despartirea tufelor si butasi de frunze, cat si prin seminte. Butasii de frunze pot fi inradacinati si in pahare cu pamant. Prinderea lor si formarea de plante noi dureaza circa 2,5 - 3 luni. Despartirea plantelor mari se realizeaza astfel: se scoate planta din ghiveci si se separa fiecare rozeta de frunze, care se planteaza apoi, individual, in ghivece mici. Este bine ca aceasta inmultire sa se faca primavara si toamna, inaintea perioadelor de inflorire maxima.

6 comentarii:

  1. eu am violete si sunt atat de dragalase si le merge bine. Doar ca la una am probleme, are un fel de paduchi si cu toate astea se dezvolta bine, cum sa scap de ganganii, cu o metoda "babeasca" sa nu dau bani pe solutii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poti incerca sa o pui intr o punga de plastic impreun cu rezerva deschisa de lichid a unui aparat de tantari (care contine pyrethrum). Inchide punga ermetic timp de o saptamana, apoi o deschizi putin sa vezi ce se intampla (sa nu apara mucegaiuri etc) ideea este sa o tii in punga cu un continut crescut de insecticid in aer cateva saptamani. scapi si de alti daunatori astfel.
    atentie unde vei tine violeta deoarece insecticidul iese totusi din punga in aerul din incapere si nu e sanatosa sa respiri insecticide

    RăspundețiȘtergere
  3. De purici la plante am scapat de obicei cu scrum de tigara si le-a mers foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. cind o "tundem", de unde rupem frunzele? de jos (frunzele mai vechi, cu codita mai lunga) sau din mijloc, ca sa se dezvolte frorile mai frumos?

    RăspundețiȘtergere