ETIMOLOGIE: numele plantei vine de la botanistul francez Charles Plumier (1646-1704), pasionat de flora Antilelor
DENUMIREA POPULARA: Plumeria (rom.); Frangipanier (fr.)
IMAGINEA:
FAMILIA: Apocynaceae
ORIGINEA: Caraibe, zonele tropicale ale Americii
DESCRIEREA PLANTEI:
Tip de planta: arbust sau arbore cu tulpina suculenta
Dimensiuni: H= 6-12 m.
Frunzele: cazatoare, lungi, lanceolate, alterne, cu petiol verde sau rosu.
Florile: sunt dispuse in inflorescente de dimensiuni varibile, aflate in varful unei hampe. Uneori inflorescenta poate avea 20-30 de flori. Florile, de culoara alba, roz, rosie sau galbena au 5 petale. Sunt frumos mirostoare, mirosul fiind mai accentuat in orele diminetii si seara. Plantele obtinute din seminte, infloresc, in general, dupa 2-4 ani. Perioada de inflorire este la sfarsitul primaverii si vara, cel mult pana in octombrie. Florile sunt comestibile, cu utilizari in patiserie si prepararea dulceturilor.
Fructele: sunt compuse din doua folicule (urmare a faptului ca florile au doua ovare), foarte lungi, de aprox. 20-25 cm, ascutite la varf si unite la baza. Maturizarea semintelor se face in 8-10 luni. Fructele se deschid singure, permitand imprastierea semintelor. Cei care doresc sa recolteze semintele, trebuie sa infasoare fructul in banda adeziva, altfel exista riscul de a le pierde. Fructele sunt toxice.
INMULTIREA:
Se poate face prin seminte sau pe cale vegetativa, prin butasi. La inmultirea prin seminte se incepe prin a lasa timp de 2-3 ore samanta in apa calda. Apoi este pusa intr-un ghiveci care trebuie sa aiba in jur de 10 cm inaltime, cu un substrat nisipos. Samanta se acopera cu putin pamant, lasandu-se insa partea ascutita afara. Temperatura potrivita pentru germinare este de 21 grade Celsius. Germinarea poate fi foarte rapida (2-4 zile) daca samanta este proaspata. De obicei, samanta germineaza in maxim 15 zile. Interesant este ca semintele, desi provenite din acelasi fruct, se comporta foarte ciudat, germinand la intamplare, unele mai repede, altele mai tarziu. Vasul trebuie acoperit cu o folie de plastic pentru a se pastra o umiditate constanta. La inmultirea prin butasi se pot folosi butasi de minim 20 de cm. Cu cat butasul va fi mai mare, daca se poate si ramificat, cu atat mai repede vom avea o a doua planta matura, capabila sa infloreasca. Butasul trebuie prelevat folosindu-se un cutit foarte bine ascutit. Taietura lui poate fi orizontala sau oblica, cea de-a doua fiind frecvent recomandata ca avand mai muti sorti de reusita. Butasul se lasa sa se cicatrizeze timp de minim o saptamana. Substratul in care se planteaza butasul trebuie sa fie bine drenat si aerat. Inradacinarea se face mai repede la temperaturi ridicate (30 de grade), durand aproximativ 2 luni. Daca este foarte cald, butasul trebuie pulverizat cu apa. Daca, pe timpul inradacinarii, butasul vrea sa produca flori, ele trebuiesc suprimate. Inradacinarea se poate face si in apa, dar planta poate avea dificultati de adaptare in momentul in care este plantata in pamant. Sunt ideale pentru inmultire spatiile luminoase, dar fara soare direct.
CONDITII DE CULTIVARE:
Solul: usor, poros, foarte bine drenat, cu PH neutru. Se pot folosi substraturile preparate special pentru cactusi.
Expunerea: iubeste lumina si soarele
Temperatura: iubeste caldura, dar iarna are nevoie de un repaus hibernal la temperaturi mai scazute, in jur de 10 grade. Temperatura minima acceptata este de +5, dar pamantul trebuie sa fie uscat. La temperaturi sub 0 grade, plumeria moare.
Umiditatea/apa: planta se uda doar atunci cand pamantul este uscat, putand putrezi rapid daca apa stagneaza in ghiveci sau in farfurie. La temperaturi sub 10 grade se renunta la udare.
SFATURI DE INGRIJIRE:
Plumeria este o planta foarte rezistenta la boli si daunatori, usor de cultivat si care are o viata foarte lunga. In anotimpurile calde, planta poate fi scoasa pe terasa sau in gradina. Din martie pana in noiembrie, o data la 2 saptamani, se adauga ingrasaminte in apa de udare. Trebuiesc folosite ingrasaminte bogate in fosfor, dar care nu au prea mult azot. Spre exempu, se pot utiiza ingrasamintele speciale pentru tomate sau cele pentru muscate.
O data pe luna, vara, planta trebuie curatata de praf cu un burete inmuiat in apa la care se adauga putin detergent de vase sau otet. Caderea frunzelor toamna este un proces firesc si este semnul ca planta se pregateste de hibernare. Dupa caderea frunzelor, daca planta se afla in spatii cu temperaturi reduse, trebuie suprimat udatul. In Texas, cultivatorii de plumeria scot plantele din substrat, le curata radacinile de pamant si, pe timpul hibernarii, le pastreaza invelite in ziare, in locuri uscate, la 10 grade Celsius.
BOLI SI DAUNATORI:
Plantele tinute in interior pot fi atacate de paianjeni rosii, cele tinute in gradina pot fi infestate de ciuperci.
SPECII SI VARIETATI: P. alba- cu flori albe si mijloc galben; P. rubra- cu flori rosii si mijloc galben; P. inodora; P. obtusa; P. pudica; P. stenopetala; P. stenophylla. Azi se cunosc si o serie de hibrizi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu