Subscribe:

duminică, 2 octombrie 2011

Eucrosia bicolor

Denumire stiintifica: Eucrosia bicolor

Familie: Amaryllidaceae

Origine: Peru si zonele ecuatoriale

Prezentare: Eucrosia este o planta bulboasa, avand frunzele asemeni celor de crini, cu un luciu frumos, lungi de 40-60 cm, ce apar dupa formarea tijei florale. Florile sunt de culoare rosie, asemanatore celor de crini si de dimensiuni mici.

eucrosia


O caracteristica aparte a acestor flori o reprezinta staminele foarte lungi, ce tasnesc in manunchi din corola, asemeni unor antene subtiri. O singura tija formeaza in varf o inflorescenta de 2 pana la 8 boboci, ce se deschid pe rand, florile durand circa 2 saptamani.

Perioada de inflorire: In conditii de apartament, planta infloreste primavara-vara. Perioada de la plantarea bulbului pana la deschiderea florilor poate varia intre 2 si 3 luni.

Conditii de cultivare/ingrijire: Eucrosia se ingrijeste usor si nu necesita conditii deosebite pentru a o face sa infloreasca.

Lumina este unul din factorii ce ajuta la formarea tijei florale si desigur a bobocilor. Apreciaza cateva ore de soare direct dimineata, dar nu tolereaza caldura arzatoare a amiezei in zilele de vara.

Temperatura: Spre deosebire de alti bulbi, pentru care repausul la rece este absolut necesar in scopul obtinerii unei infloriri abundente, eucrosia nu suporta temperaturile scazute. Pentru asigurarea formarii bobocilor, aceasta planta are nevoie de minim 2-3 luni de pastrare a bulbilor in mediu uscat, la o temperature medie de 20 grade Celsius. Planta rezista si la temperaturi scazute, dar nu mai joase de 4-6 grade Celsius si doar in mediu uscat. In acest caz intra in repaus vegetativ total.

Dupa plantarea bulbului in ghiveci, udarea se va face progresiv, marindu-se cantitatea de apa doar dupa aparitia tijei florale. In perioada de vara, necesarul de apa este ridicat, recomandandu-se o udare la fiecare 2 zile si numai cand substratul se usuca la suprafata.

Dupa trecerea florilor, se va continua ingrijirea plantei, pana la uscarea frunzelor, moment in care udarea se opreste definitiv, permitandu-se bulbului sa intre in repaus.

Ingrasamintele pentru plante cu flori, aplicate o data la l0 zile, dupa aparitia varfului tijei florale, va asigura o inflorescenta bogata. Toamna, cand frunzele incep sa se ingalbeneasca, va fi oprita folosirea ingrasamintelor.

Substratul ideal este o combinatie echilibrata intre: pamant de flori, nisip si turba.

Inmultirea plantei se face prin bulbi si bulbili. Acestia din urma au nevoie de o perioada de ingrijire de cca 2 ani pana la maturizare, atunci cand vor fi capabili sa produca flori.

Trucuri si sfaturi speciale: Bulbii se planteaza in ghivece nu prea mari, lasandu-se o treime din ei deasupra stratului de pamant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu