Subscribe:

duminică, 2 octombrie 2011

Guzmania




Denumire stiintifica: Guzmania

Familie: Bromeliaceae

Origine: Vestul Indiei si Nord-Vestul Americii de Sud

Aspect si prezentare: Guzmania apartine genului cu acelasi nume, ce cuprinde peste 120 de specii de plante epifite (care traiesc in mediu natural agatate de scoarta copacilor). Este o planta perena, interesanta prin aspectul frunzelor sale, lungi de 40-60 cm, lanceolate, cu varf ascutit si margini taioase, intr-o singura nuanta de verde sau brazdata de dungi in nuante deschise de crem sau auriu si dispuse la baza in forma de rozeta. Florile sunt nesemnificative ca marime si aspect, insa bracteele ce le inconjoara capteaza atentia prin dispunerea si coloritul spectaculos.

Conditii de ingrijire/cultivare

Asemeni tuturor bromeliaceelor, Guzmania este usor de ingrijit atat vreme cat se respecta un minim de conditii.

Locurile insorite si aerisite sunt ideale pentru cultivarea acestei plante deosebite. Lumina intensa pe timpul iernii, dar filtrata din mai pana in septembrie, o va ajuta sa formeze frunzis elegant si viguros

Este mai degraba o iubitoare de caldura, deoarece se dezvolta si infloreste foarte bine cand temperaturile ajung intre 18 si 24 grade Celsius. Sub 15 grade, planta stagneaza din crestere, iar daca temperatura continua sa scada, poate intra in repaus sau chiar regres, in final decedand. Iarna, desi nu are neaparata nevoie de repausare, se poate tine intr-un loc racoros dar bine luminat.

Intre 24 si 30 de grade, planta sufera de caldura dar poate rezista bine daca este pulverizata permanent cu apa calduta.

Umiditatea atmosferica ridicata o va ajuta sa treaca peste arsita exagerata a verilor din tara noastra. Guzmania isi arata repede suferinta fata de un mediu neprielnic, cu aer foarte uscat, prin brunificarea si uscarea frunzelor.

Un lucru interesant in ingrijirea Guzmaniei, ca de altfel in ingrijirea multor bromeliacee, este modalitatea de udare. Planta este de felul ei setoasa, mai ales in perioada calda, iar apa i se va administra prin umplerea periodica a rozetei centrale, numita si palnia plantei. Aceasta trebuie completata, astfel incat, pe timpul verii, sa nu fie niciodata goala.

Pentru ca are parte de o udare mai deosebita si mai ales pentru faptul ca la origine este o planta epifita, la cultivarea Guzmaniei se va folosi un substrat foarte afanat pe baza de turba si nisip, cu adaos de mranita usoara sau compost de frunze, care sa-i asigure si un pH acid (4,5 - 6).

Este printre putinele plante de interior care pot fi mentinute in continua vegetatie si tocmai din acest considerent are nevoie de fertilizare constanta. Aplicati-i in apa de udare, la interval de 15-20 de zile, un ingrasamant lichid pentru orhidee.

Inflorirea este spectaculoasa, nu prin florile mici si insignifiante, ci prin bracteele ce le inconjoara, care sunt mari si viu colorate, in nuante intense de rosu.

Se inmulteste prin separarea puilor ce apar la baza plantei, langa tulpina. Acestia trebuie transplantati in ghivece individuale numai dupa ce au facut radacini viguroase si daca au atins minim 15-18 cm.

Trucuri si sfaturi speciale:

Inflorirea se produce doar la speciile mature, adica dupa 3 ani de cultivare, de la stadiu de pui. Dupa cca 6 luni de la epuizarea infloririi planta moare. De obicei puii apar inainte cu putin sau chiar in timpul infloririi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu