Subscribe:

marți, 1 mai 2012


Gloxinia (Sinningia speciosa) este o planta cu tulpina florala scurta, cu frunze paroase, ovale si dintate pe margini. Florile abundente sunt catifelate, evazate catre varf si franjurate delicat pe margini.
Culorile acestora variaza de la alb la roz si pana la violet. Cele mai spectaculoase gloxinii sunt insa cele bicolore: exteriorul are o culoare mai stearsa, iar interiorul una mai intensa.
Ele sunt disponibile in magazinele de specialitate incepand din mai pana in august, dar, in culturi fortate, ele pot inflori in orice perioada a anului. 

Florile mari, in forma de clopotel, troneaza deasupra frunzelor matasoase ale acestei plante cu bulbi, originara din Brazilia si inrudita cu violeta africana. Gloxinia speciosa si varietatile sale sunt excelente plante de apartament.
Lipsa de atentie si o ingrijire defectuoasa pot face ca unele plante, desi pot trai cativa ani buni, sa nu reziste decat cateva saptamani. Prea mult soare sau prea multa apa pe frunze pot face foarte mult rau acestei specii.
Gloxinia are nevoie de apa, dar nu va tolera niciodata apa pe frunze sau pe coroana florala. Ofera-i plantei umezeala de care are nevoie, asezand o farfurioara plina cu apa sub ghiveci.

Ghivecele in care vegeteaza foarte bine sunt mici si cu sol bine drenat. Dupa inflorire, atunci cand frunzele incep sa moara, se reduce udarea in asa fel incat bulbii care se afla in pamant sa stea 2-4 luni in uscaciune totala.
Atunci cand planta da semne de vegetatie, va fi plantata in sol nou, va fi reluata udarea normala (de 1-2 ori pe saptamana) si fertilizarea (de 2 ori pe luna, din martie pana in septembrie, sau doar in perioada de vegetatie), iar lumina spatiului in care va fi gazduita va creste. 

Gloxinia adora expunerile estice si vestice, dar le tolereaza si pe cele sudice, insa lumina trebuie filtrata. 

Udarea trebuie facuta cu apa dedurizata la temperatura camerei, in asa fel incat solul sa fie parcurs in profunzime, nu numai la suprafata, si pastrat umezit. Daca solul va fi lasat sa se usuce mai mult de 2 cm, va fi afectata dezvoltarea fireasca a plantei. 

Temperatura minima pe care o tolereaza este de 16 grade Celsius, iar cea maxima variaza in jur de 33 de grade Celsius. Diferenta de temperatura intre zi si noapte este bine sa fie de aproximativ 10 grade Celsius. Trebuie evitati curentii de aer, mai ales in perioada rece a anului. 

Umiditatea trebuie pastrata ridicata, iar solul trebuie compus din turba, nisip, pamant de frunze si muschi de padure. 

Inmultirea se face, in general, prin seminte plantate din octombrie pana in martie, dar mult mai simpla este cea prin bulbi. Ca membra a familiei Gesneriadelor, Gloxinia se inmulteste si prin frunze, dar dureaza aproximativ un an ca dintr-o frunza pusa la inradacinat sa evolueze bulbul care este baza plantei. 

Atunci cand iti cumperi o Gloxinia, trebuie sa ai grija sa aiba un frunzis sanatos, de culoare inchisa sau uniforma, si multi boboci cu codite tari. Verifica subsuorile frunzelor, ca nu cumva acolo sa se fi asezat daunatori.
Nu iti cumpara plante bolnave, oricat de dragi ti-ar fi, pentru ca risti in acest fel sa le imbolnavesti si pe cele pe care le ai deja acasa. Daca totusi ti se intampla ceva de genul acesta, izoleaza planta bolnava si trateaz-o cu insecticidul potrivit, in functie de problema. 

Gloxinia este una dintre plantele interesante, care nu solicita ingrijiri deosebite si care se adapteaza bine la conditiile de mediu din casele noastre. Sunt nenumarate varietati disponibile, asa ca o sa poti alege exact ceea ce iti place. Din aceste motive, ea este foarte populara. 

Trebuie sa retii ca nu trebuie udata pe frunze, pentru ca ii apar pete maronii foarte inestetice. Pentru problemele cauzate de insecte, se folosesc insecticide, iar bobocii bolnavi se indeparteaza. Daca planta se vestejeste fara sa iti poti explica de ce, atunci mai bine o indepartezi, pentru ca, foarte probabil, este vorba despre un virus. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu