Subscribe:

joi, 15 august 2013

MASLNUL

Secretele îngrijirii măslinilor


- Cei mai longevivi pomi din Europa
Măslinul (Olea europaea) este un pom originar din zona mediteraneană, Africa şi Asia, unde temperaturile sunt ridicate. Poate fi crescut cu uşurinţă şi în apartamente, însă nu va atinge niciodată o înălţime mai mare de un metru. Se spune că cei mai longevivi sunt cei din Europa.
Atracţia grădinilor
Trunchiurile fine şi ramurile uşor încâlcite sunt cele ce dau o notă aparte măslinului. De aceea este crescut în casă nu doar pentru proprietăţile terapeutice ale fructelor, ci şi pentru frumuseţe. Foliajul gri-verzui se îmbină perfect cu celelalte culori ale plantelor din cameră, dând totodată un aspect exotic. Florile albe apar la începutul primăverii, după care se formează fructul verde, ce se coace toamna târziu. Acesta are o formă lunguiaţă, cu o suprafaţă fină, şi are nevoie de aproximativ şase luni pentru a se dezvolta complet. Dacă doriţi să produceţi ulei, lăsaţi măslinele în pom până la începutul iernii, conţinutul uleios ajungând în această perioadă la 23%-30%.
Are nevoie de multă lumină
Măslinii plantaţi în grădină vor creşte foarte greu, deoarece în România nu se pot bucura de clima generos de caldă din zona de origine. Totuşi, dacă este îngrijit bine, poate atinge înălţimea de nouă metri. Pentru ca pomul să producă flori şi implicit fructe, se recomandă tăierea ramurilor la sfârşitul iernii. Plantarea se face într-un loc unde va fi direct în bătaia soarelui, astfel încât chiar şi pe timpul iernii să îşi poată „sustrage” căldura necesară pentru a supravieţui. Măslinul nu poate rezista la o temperatură mai mică de 10ºC. În ghiveci, pomul se creşte foarte uşor. Este necesar să îl feriţi de căldură artificială (calorifer, aer condiţionat), iar camera trebuie să fie încălzită constant. Ca şi cel din grădină, şi acesta are nevoie de foarte multă lumină. Cel mai bine este să îl aşezaţi pe un pervaz sau pe balcon.
Sol bogat în minerale
Crescut în ghivece, pomul fructifer se dezvoltă mai lent, dar formează o coroană frumoasă. Pământul trebuie să fie de cea mai bună calitate şi să conţină un amestec bogat în minerale. Pe fundul vasului în care este plantat aşezaţi câteva pietricele sau bucăţi mici de teracotă sparte pentru a suplini solul în care creşte în mediu natural. Vara se udă de două ori pe săptămână, pe când iarna, doar o dată. Se recomandă folosirea apei de ploaie, iar dacă nu aveţi această posibilitate, fierbeţi-o înainte, lăsaţi să se răcească bine, abia apoi udaţi. Puteţi strecura şi câteva picături de apă carbogazificată. Dacă doriţi să aveţi măsline mai mari, culegeţi fructele până când rămân doar trei-patru pe fiecare ramură.
Înmulţire vegetativă
De-a lungul anilor, măslinul a atras atenţia botaniştilor, datorită faptului că se înmulţeşte pe cale vegetativă. Se pun la înrădăcinat câţiva butaşi mai mari, iar pe timpul iernii se acoperă cu pământ şi frunziş. Vara, după ce vor ieşi la suprafaţă, se vor tăia, dar va dura aproximativ patru ani până se vor dezvolta. Puteţi scoate lăstarii tineri ce cresc în jurul pomului şi să îi plantaţi în altă parte. Mai mult, planta se poate înmulţi şi prin seminţe, însă procesul de creştere este foarte lent. Din punct de vedere al bolilor nu trebuie să vă faceţi probleme. Aceştia sunt pomi fructiferi rezistenţi şi nu sunt atacaţi de dăunători.

Un comentariu:

  1. Te contrazici! Poate fi plantat în grădină sau nu?
    "Măslinii plantaţi în grădină vor creşte foarte greu, deoarece în România nu se pot bucura de clima generos de caldă din zona de origine. Totuşi, dacă este îngrijit bine, poate atinge înălţimea de nouă metri. Pentru ca pomul să producă flori şi implicit fructe, se recomandă tăierea ramurilor la sfârşitul iernii. Plantarea se face într-un loc unde va fi direct în bătaia soarelui, astfel încât chiar şi pe timpul iernii să îşi poată „sustrage” căldura necesară pentru a supravieţui. Măslinul nu poate rezista la o temperatură mai mică de 10ºC.!
    Unde în România, avem temperaturi minime de 10 grade?

    RăspundețiȘtergere